KOKOLINGO EDUKATIVNI KUTAK

I LOGOPEDI SE DRUŽE S KOKOLINGOM

Jeste li se ikada zapitali koliko je važna uloga logopeda u razvoju vašeg djeteta?

Ako razvoj govora djeteta ide po planu i nemate potrebe za raznim intervencijama i korekcijama, možda nikada nećete pomisliti na logopeda. No, što ako se pojavi potreba?

Ako primijetite da je jezično-govorni razvoj usporen, da postoje poteškoće u izgovoru glasova, najčešće L, R, S, Z, Š, Ž,C, Č, Ć, DŽ i Đ, ako dijete ima neku od komunikacijskih poteškoća ili čak poteškoće čitanja, pisanja, računanja ili učenja, u velikoj mjeri pomoć vam može pružiti logoped.

Kako bismo olakšali barem dio priprema logopedima te omogućili i online vježbanje ako nas neke situacije spriječe za sastanak našeg djeteta s logopedom „uživo“, nastao je Kokolingo.

Slika prikazuje dijete kako uci uz digitalnu vjezbenicu Kokolingo

Mi u Kokolingu od samih početaka surađujemo s velikim brojem logopeda koji nam svojim savjetima, zapažanjima i reakcijama djece s kojima rade pomažu da budemo bolji.

Tako Kokolingo raste i uči zajedno s potrebama i željama djece, a zauzvrat olakšava rad logopedima te djeci učenje i napredak postaju zabavniji.

Slika prikazuje primjer vjezbanja kao pisanje uz Kokolingo

Zašto logopedi vole Kokolingo?

Svoje dojmove o korištenju Kokolinga u radu s djecom s nama je podijelila Ivana Šabić, profesorica logopedije:

Kokolingo je prva hrvatska digitalna vježbenica koja je zadovoljila potrebu za praktičnim materijalom kod djece koja imaju govorne teškoće, a koje mogu ometati razumljivost i slušanje.

Dijete uz Kokolingo ponavlja riječi s naglašenim ciljanim glasom, glas je slušno izrazito uočljiv pa predškolci uz Kokolingo gotovo spontano usvoje izdvajanje prvog fonema u riječi. Dijete koje poznaje slova nakon ponovljenog izgovora riječi može zapisati riječi u bilježnicu pa s tom aktivnošću govorna terapija postaje zanimljivija i raznolikija.

Osim što nam vježbenica može pomoći da dijete ovlada pravilnim izgovorom, rješavanjem zadataka i ponavljanjem rečenica možemo puno saznati o cjelokupnom govorno-jezičnom razvoju.

Artikulacijske teškoće kod neke djece se protegnu do 1., a često i 2. razreda osnovne škole, a nerijetko ih prate i teškoće čitanja i pisanja, posebno kod pisanja diktata. Napisane riječi ispod slike djecu spontano izlažu pisanom materijalu pa lakše povezuju sliku i riječ.

Vježbenicu Kokolingo možemo iskoristiti i kod starije djece koja imaju teškoće u čitanju. Učenici koji imaju teškoće u čitanju čine nelogične stanke, intonacija im je monotona, neispravno naglašavaju dijelove riječi ili rečenica ili ne poštuju interpunkcijske znakove.

Provedbom aktivnosti iz prve hrvatske digitalne vježbenice Kokolingo, vježbom imitacije, pamćenja i ponavljanja, djeca dolaze do urednog govornog razvoja. Govorni razvoj otvara putove jezičnom razvoju te na taj način utječe pozitivno na kognitivni razvoj.

Vježbe imaju šest razina s podrazinama. Poželjno je proći sve razine, bez preskakanja. Dobro je jednom se vježbom baviti nekoliko dana, bez preskakanja i promjena redoslijeda. Ponudili smo niz govornih vježbi za rad s teškoćama artikulacije. Sve su sustavno raspoređene i spremne za trenutačnu primjenu.

Ovom vježbenicom roditeljima je omogućen koristan rad kod kuće, a mogu je koristiti stručnjaci raznih profila: logopedi, defektolozi, odgajatelji, učitelji te svi zajedno mogu djeci pružiti svu potrebnu pomoć.

Slika prikazuje logopedicu Ivanu Sabic

Kokolingo su kreirali logopedi i računalni stručnjaci

U nekim zemljama u svijetu digitalne logopedske vježbenice redovito se koriste već godinama kao uobičajena nadopuna klasičnim logopedskim pristupima, a neke uvelike preuzimaju i dominaciju, jer su pristupačne većem broju ljudi i skraćuju vrijeme čekanja na logopedske terapije.

U pripremi Kokolinga sudjelovala je i profesorica logopedije Ivana Kujundžić koja koristi Kokolingo od samog izlaska na tržište. Rado nam je prenijela svoja iskustva iz prakse:

Obzirom da sam sudjelovala u jednom dijelu njene izrade, znala sam u samom početku kakve će mi koristi donijeti u svakodnevnom radu. Međutim, vježbenica je daleko premašila sva moja očekivanja. Osim toga što mi omogućava da sam svakodnevno u trenutku pripravna za rad s učenikom, omogućava mi puno više od same korekcije izgovora.

Svake godine u tretmanima imam sve više prvašića kojima je potreban nekakav vid potpore kako bi se što prije mogli uključiti u rad i ostvariti zadane ishode kurikuluma.

Kokolingo mi omogućava sustavan rad na zabavan način, što je današnjoj generaciji najvažnije. Ma koliko se mi trudili upozoravati roditelje na štetnost pretjeranog izlaganja ekranima, ono i dalje postoji od najranije dobi. Djeca navikla na brzu izmjenu živih slika, boja, zvukova i svih drugih podražaja teško prihvaćaju “suhoparan” tretman. I ne samo tretman, već i svakodnevnu nastavu. Zbog toga se Kokolingo pokazao kao odlična alternativa tj. nadogradnja klasičnom tretmanu.

Papigica Koko koja se s vremena na vrijeme pojavljuje na ekranu bodreći i hvaleći dijete za uložen trud odličan je motivator, pogotovo ako znamo da je personalizirana i da ju svako dijete uređuje ovisno o bodovima koje je prikupilo za odrađene zadatke.

Posebnost Kokolinga jest i u liku gusara Srećka, žive osobe koja nas vodi kroz vježbe, postupno objašnjavajući svaki korak.

Osim osnovnih vježbi za artikulaciju, svakodnevno ga koristim i za vježbe fonološkog pamćenja i fonološke diskriminacije, zapisivanje, čitanje, proširivanje rječnika, pravilan poredak riječi u rečenici, formuliranje rečenica od ponuđenih riječi, stvaranje priča, razumijevanje, itd.

Kako u korekciji dislalija, tako Kokolingo koristim i u radu s učenicima s:

  • intelektualnim teškoćama
  • jezičnim i komunikacijskim teškoćama
  • ADHD–om
  • početnim teškoćama u usvajanju čitanja i pisanja...

Vjerujem da ću s vremenom otkriti i druge mogućnosti korištenja ove zanimljive i inovativne digitalne vježbenice.

Slika prikazuje logopedicu Ivanu Kujundzic

Drago nam je čuti lijepa povratna iskustva. Svakako želimo da svako dijete ima priliku čim prije ispraviti poteškoće koje ga mogu ometati u svakidašnjem životu.

Kokolingo se neprestano poboljšava, pa vjerujemo da će djeci donijeti još mnogo zabavnih i korisnih trenutaka koji će im omogućiti brži napredak.

lijevo Prethodni članak
Sljedeći članak desno
vrh