KOKOLINGO EDUKATIVNI KUTAK

TELETERAPIJA KOD RANE INTERVENCIJE

U vrijeme socijalnog distanciranja i drugih epidemioloških mjera mnogi su sati logopedske terapije otkazani ili ostali na čekanju. To se odnosi na djecu i odrasle kojima su već dijagnosticirane neke komunikacijske poteškoće i s kojima se već prethodno radilo. Međutim, što je s ranom intervencijom? Svi znamo i slušamo koliko su prve tri godine djetetova života važne. Hoće li sada, kada je komunikacija uživo ograničena, najviše stradati najdelikatniji kotačić sustava rehabilitacije, a to je rana intervencija? Hoće li se roditeljima, ako kod djeteta primijete nešto što ih zabrinjava, vrijeme oduljiti puno više nego što bi smjelo?

U novije doba jako se efikasnim alatom, u nemogućnosti fizičkih susreta, pokazala teleterapija. To je terapija na daljinu uz pomoć videokonferencijskih alata koja se izvodi preko računala ili tableta. Nakon posla od kuće i škole na daljinu, i logopedska je terapija sve više zaživjela u virtualnom prostoru, licem u lice s terapeutom, a opet na sigurnoj udaljenosti korisnikova doma. Više o teleterapiji možete pročitati i u našem edukativnom kutku.

Logopedska terapija na daljinu

Dok za redovite logopedske tretmane ovakav način rada postaje sve uobičajeniji, još uvijek se vrlo malo koristi u ranoj intervenciji ili pak sami korisnici drže da nije adekvatan za te svrhe. Međutim, rana intervencija također može vrlo lijepo zaživjeti kroz sredstva i alate teleterapije i u najranijoj dobi.

Ako mislite da je vaše dijete premaleno i neće se moći koncentrirati pred računalom tijekom cijelog jednog sata, imate pravo, ali to je također točno i za klasične logopedske tretmane. Zato će i teleterapija, baš kao i klasična terapija, biti prilagođena najmlađima, a najvažnija je pritom suradnja s roditeljima ili skrbnicima djeteta. Tako će oni, tijekom ili prije same terapije, dobiti upute što raditi s djetetom i kako će sat biti organiziran, kao i mnoge korisne savjete za rad s djecom izvan ugovorenih termina. Možda vas iznenadi dobra reakcija djeteta na novu osobu i novu aktivnost iz sigurnosti vlastitoga doma, dok je okruženo bliskim osobama i poznatim stvarima.

Logopedska terapija na daljinu

Rad na daljinu pruža i dodatne prednosti, jer smanjuje eventualne troškove prijevoza i štedi vrijeme pa će biti jako koristan za djecu u udaljenim sredinama, izvan većih gradskih centara, koja bi morala putovati na logopedske tretmane. Također, susrete s logopedom bit će jednostavnije uklopiti u rasporede mališana, kojima odlazak na terapiju često prekida uobičajeni ritam hranjenja, spavanja ili pak moraju dulje putovati do svog logopeda pa često dolaze nervozna ili uspavana. Bit će i manje otkazivanja termina zbog lošeg vremena, bolesti, nemogućnosti uklapanja u raspored i slično.

Kod samih susreta s logopedom, u rad se jako lijepo može uklopiti i digitalna logopedska vježbenica Kokolingo. Ona terapeutu pruža mogućnost da ozbiljne zadatke obavlja u djeci primamljivom svijetu priča te bira materijale koji mu u tom trenutku najviše odgovaraju. Kokolingo također terapeutu štedi glas, a djetetu pruža dodatnu motivaciju. Jako je dobar za vježbe kod kuće kada sat završi, a uvjereni smo da će vam vaš logoped pokazati i kako ga primijeniti na neke sasvim nove načine, kojih se sami možda ne biste dosjetili.

Kokolingo aplikacija

Kod svake važne stvari najvažniji je prvi korak. Zato se ne brinite i ne ustručavajte; ako posumnjate da razvoj vašeg djeteta možda ne slijedi pravila koja biste očekivali, da govor kasni, ako vam se čini da dijete možda ima artikulacijske poteškoće, napravite taj prvi najvažniji korak – pitajte. Raspitajte se, podijelite svoju zabrinutost, informirajte se na relevantnim izvorima i možda ćete, u suradnji sa stručnjakom, na kraju zaključiti da je baš teleterapija pravo rješenje za vas.

lijevo Prethodni članak
Sljedeći članak desno
vrh