KOKOLINGO EDUKATIVNI KUTAK

KOKOLINGO I GLAS Š

Vidjeli ste reklamu za najbrbljaviju papigicu u Hrvatskoj koja, uz svoga prijatelja gusara Srećka, pomaže djeci s izgovorom glasova. Dođite i prošećite s nama Kokolingo svijetom, upoznajte ga malo bolje u pratnji šuškavog glasa Š i odlučite jeste li spremni upustiti se u našu morsku avanturu!

Glas Š pojavljuje se u dobi između tri i pol i četiri i pol godine. Da bi se pravilno usvojio, dijete najprije treba usvojiti glas S. To će vam najbolje objasniti naš gusar Srećko koji će vas dočekati nakon što se registrirate ili prijavite u aplikaciju i voditi vas kako se ne biste izgubili na pučini punoj otoka s mnoštvom različitih vježbi.

Prva postaja na našem putovanju je Srećkova plaža. Kada na nju dođete, vidjet ćete dvije aktivnosti, Gusarsku gimnastiku i Pažljivo slušanje. U Gusarskoj gimnastici ponovno će vas dočekati naš gusar Srećko i pokazati vježbe disanja i neke osnovne pokrete govornih organa koji su potrebni za izgovor glasova općenito, kao i za izgovor glasa Š.

S Gusarskom gimnastikom nemojte ići prebrzo. Svaki dan napravite tri do četiri vježbice koje ćete ponoviti tri do četiri puta. I nikako, ali baš nikako, nemojte ih preskočiti! One su važan preduvjet za pravilno namještanje govornih organa.

Pogledajte kako to izgleda u jednostavnoj vježbici „Ograda na palubi“.

Kada je gimnastika gotova, možete prijeći na Pažljivo slušanje. Ovdje ćete naći dvije vježbe, Sakupljanje blaga i Bojenje, vježbe za razlikovanje sličnih glasova. U obje vježbe najprije morate pažljivo poslušati zadanu riječ, a zatim odlučiti koji ste glas čuli. Je li to bio glas Š ili glas S? Za svaki odgovor bit ćete nagrađeni jednim sjajnim novčićem, a do sada je sigurno koji put proletjela i naša papigica Koko i obodrila vas da nastavite s radom.

Prikaz igre gdje se za pogodeni glas skuplja blago

Čestitamo, uspješno ste savladali Srećkovu plažu! Pred vama je more koje zapljuskuje tri otoka, Otok palmi, Pusti otok i Ledeni otok. Na svakom otoku nalaze se vježbe s riječima. Na jednom su riječi u kojima je glas Š na početku riječi, na drugome riječi gdje je glas Š u sredini, a na trećem otoku odabrane su sve riječi s glasom Š na kraju. Ovdje je mnogo zabavnih vježbi, ali, kada se zaigrate, nemojte biti nestrpljivi i ići prebrzo! Nekoliko puta ponovite riječi i tek kada ste sigurni da je dijete usvojilo glas Š u određenoj poziciji, krenite na sljedeći otok na kojemu je glas Š u nekoj drugoj poziciji.

Prikaz Kokolingo otoka

Zabavnih vježbi neće vam nedostajati! Što vam je draže, otkrivanje skrivene slike komadić po komadić u igri Otkrij ili pomaganje našem pingvinu ili majmunčiću da se popnu do svoje nagrade u igri Popni se? U obje igre morat ćete ponavljati neobične riječi koje se zovu logatomi. Logatomi su izmišljene riječi koje same po sebi ništa ne znače, ali služe kao pomoć u vježbanju izgovora glasova. Jer, uz toliko igara i toliko vježbi, tko bi samo izmislio toliko različitih riječi!

Međutim, nemojte brinuti, imamo mi vesele igre i s pravim riječima! U odjeljku Riječi nalaze se vježbe Brbljave kartice, Memori kartice i Pronađi riječi. Kao i u prethodnim vježbama s logatomima, i u vježbama s pravim riječima igrate se različitih igara, pronalazeći i izgovarajući skrivene riječi, igrajući memori kartice ili gledajući slike i ponavljajući riječi. Za svaki riješeni zadatak nećemo vam zaboraviti dati po jedan vrijedan dragulj. Pažljivo ga čuvajte, jer može se zamijeniti za puno lijepih stvari u trgovini Koko!

Što je to Prašumski otok? To je naša sljedeća postaja. Ovdje se vježbaju kratke rečenice, jer na dugom putovanju po prethodnim otocima već ste sigurno jako dobro naučili izgovoriti glas Š u svim pozicijama u riječi. Tako ovdje više ne ponavljate, na primjer, riječ miš, nego ćete probati reći da se miš sakrio u škrinji. To su vježbe u Kolu sreće. Naravno, okušat ćete se i u zanimljivim aktivnostima dopunjavanja rečenica u igri Nadopunjavanje i otkriti kamo su se sakrili miševi.

Prikaz igre kolo srece

Jeste li savladali i ponovili glas Š u kratkim rečenicama? Ako jeste, znači da ste spremni za Otočnu oazu. To je posljednji i najsloženiji otok i zato budite strpljivi i vježbajte polako. Ovdje se čitaju i ponavljaju priče te se ponavlja ono što se pročitalo. Dvije su aktivnosti, Čitajmo zajedno i Pročitajmo i promislimo. Ako su rečenice preduge, mogu se podijeliti na dva ili tri dijela. Čitajte ih polako i strpljivo, sakupljajte vrijedne dragulje i ne žurite. Još samo malo i moći ćete se pohvaliti da ste dobro uvježbali glas Š!

Prikaz igre gdje se ponavlja procitano

Svi nas pitaju koliko dugo igrati? Preporučuje se 30 do 45 minuta svaki dan, naravno, uz pratnju roditelja ili stručnjaka. Jeste li se možda umorili vježbajući? Predahnite nakratko u trgovini Koko, to je najomiljeniji otok svih naših korisnika. Ondje možete svoje vrijedno zarađene novčiće zamijeniti za vesele dodatke za našu Koko, kape, šešire, naočale i još mnogo toga. Tako, kada se Koko sljedeći put pojavi da vas ohrabri i potakne da nastavite dalje, bit će obučena baš onako kako ste odabrali!

Prikaz trgovine gdje mozete obuci papigu Koko
lijevo Prethodni članak
Sljedeći članak desno
vrh