KOKOLINGO EDUKATIVNI KUTAK

KAKO UVJEŽBATI GLAS R

Mnogi roditelji javljaju se s pitanjem: „Zašto moje dijete ne može reći R?” ili pak: „Kako moje dijete može naučiti reći slovo R?”.

Velik broj djece ima problema upravo s izgovorom glasa R. Glas R obično se pojavljuje u dobi između 4 i pol i 5 godina. Ako je vaše dijete mlađe od te dobi, ne morate se još brinuti. No, ako je vaše dijete starije i još uvijek ne može izgovoriti R, vrijeme je da krenete u akciju. Pravovremeni početak rješavanja artikulacijskih poremećaja jako je važan za uspjeh vašeg djeteta.

Ovdje možete vidjeti kako se pravilno izgovara glas R:

Neka djeca glas R zamjenjuju glasovima J i L. Tako će neki umjesto „riba“ reći „jiba“ ili pak „liba“. Drugi je slučaj da ponekad jezik ne vibrira dovoljno ili se glas R uopće ne čuje.

Jako je važno znati da se s vježbama za glas R može početi tek kada dijete može pravilno izgovoriti glas L.

Kao i kod svakog glasa, i kod glasa R može se raditi o artikulacijskom ili o fonološkom poremećaju, a ponekad i o kombinaciji oba. Artikulacijski poremećaj izgovora pojedinih glasova uzrokuje pogrešna pozicija govornih organa tijekom izgovora, a kod fonoloških poremećaja izgovor određenog glasa ovisi o njegovoj poziciji unutar riječi ili o susjednim glasovima. Detaljnije pročitajte ovdje.

Svakako je važno da se javite stručnjaku - logopedu koji je najkompetentniji da napravi dijagnostiku i uputi vas kako najbolje pomoći svome djetetu. Pored rada s logopedom, potreban je i redoviti rad s djetetom kod kuće. Jedino kombinacija redovite terapije i redovitog svakodnevnog vježbanja kod kuće može dati najbolje rezultate. Digitalna logopedska vježbenica Kokolingo odlično se uklapa u rad na logopedskoj terapiji, kao i rad s djetetom kod kuće. Ona, naime, umjesto dugih nizova riječi koje treba ponavljati jednu za drugom, umjesto različitih kopiranih materijala koji ponekad djeci znaju i dosaditi, nudi sve te materijale kroz igre, spajalice, slagalice, otkrivalice i još mnogo toga. A još mnogo detaljnije o Kokolingu možete pročitati u našem članku.

Poznato je da za glas R obično treba puno strpljivosti i višemjesečni redoviti rad kako bi se postigao napredak. Kokolingo smo razvili upravo tako da bi dijete s puno više motivacije svakodnevno kod kuće vježbalo izgovor.

Vježbe u Kokolingo logopedskoj vježbenici podijeljene su u nekoliko cjelina:

  • Artikulacijska gimnastika
  • Slušno razlikovanje glasova
  • Vježbe izgovora slogova i riječi
  • Vježbe s rečenicama i pričama

Artikulacijska gimnastika

Kao pomoć u ispravljanju artikulacijskih poremećaja u digitalnoj logopedskoj vježbenici Kokolingo naći ćete vježbe artikulacijske gimnastike. Pod nazivom Gusarska gimnastika, ove su predvježbe temelj na koji se naslanjaju sve ostale vježbe i ne smiju se preskočiti. Podijeljene su na opće vježbe artikulacijske gimnanstike koje su zajedničke za sve glasove i specifične vježbe za pojedine glasove. Tako ćete za glas R pronaći vježbe zanimljivih imena poput: Četkajmo gusarske zube, Branje gljiva i Rakova kliješta. Neke su vježbe statične, u kojima se govorni organi određeno vrijeme drže u određenom položaju, neke su dinamične, u kojima s artikulatorima treba odraditi određene radnje, a neke su statičko-dinamičke. Jednu takvu vježbu za glas R možete pogledati u sljedećem video isječku:

U Kokolingo vježbenici mnogo je takvih vježbi. Zato vas pozivamo da ih pogledate, iskušate se u gusarskoj gimnastici i još danas započnete s vježbanjem!

Pažljivo slušanje

Sljedeća stepenica u Kokolingo svijetu je Pažljivo slušanje. To je skup vježbi fonemske diskriminacije, odnosno međusobnog razlikovanja glasova. Potrebno je prijeći ovu stepenicu, naučiti čuti i prepoznati razliku između dva slična glasa, kako bi se moglo uspješno uvježbati pravilan izgovor. Pažljivo slušanje dolazi u dvije zabavne vježbe, Skupljanje blaga i Bojanje. U svakoj je potrebno poslušati riječ i odlučiti koji se glas čuje te tako prikupiti po jedan vrijedni novčić.

Prikaz igre gdje se za pogodeni glas skuplja blago Prikaz igre gdje se mora pogoditi koji glas pripada kojem objektu

Logatomi i riječi

U avanturama na Otoku palmi, koraljnom grebenu, Pustom otoku i Ledenom otoku s djecom možete vježbati logatome i riječi. Logatomi su slogovi koji sami po sebi nemaju značenja, ali, baš kao i riječi, u Kokolingo će nam svijetu dobro poslužiti za vježbanje glasa R kroz zabavne aktivnosti, i to na početku, u sredini i na kraju riječi. Vježbe ili igre, kako vam je draže nazvati ih, zovu se Popni se i Otkrij te Brbljave kartice, Pronađi riječi i Memori kartice. Možete li zamisliti koliko se samo različitih riječi i logatoma krije na toliko različitih otoka? I koliko samo svjetova i njihovih bića, podmorskih, pustinjskih, ledenih? Ovdje možete baciti pogled i nakratko prošetati našim svijetom.

Prikaz igre gdje se morate popeti na vrh palme za svaki pogodenu rijec s tocnim glasom Prikaz igre gdje se za pogodenu rijec s tocnim glasom otkriva slika Prikaz igre gdje se klikom na kartice cuje izgovor objekta sa slike Prikaz igre gdje se moraju traziti parovi

Rečenice i priče

Dijete koje je uvježbalo glas R u logatomima i riječima može otploviti na Prašumski otok gdje u igrama nadopunjavanja rečenica polako uči izgovarati riječi u rečenicama. I najzad, na Otočnoj oazi dočekat će ga posljednja stepenica, slušanje i izgovaranje rečenica u pričama te razumijevanje pročitanoga. Puno je ovdje vježbi za male moreplovce koji su uspješno doplovili do posljednjih otoka. Još samo jedan korak, korak koji zahtijeva puno predane vježbe i koncentracije, i glas R je savladan!

Prikaz igre gdje se stvara prica Prikaz igre gdje kolo srece odabere rijec

Savjeti za kraj

I za kraj, stari dobro poznati savjet da treba biti uporan, stavljamo na srce i djeci i roditeljima. Glas R ne rješava se preko noći. Bit će trenutaka kada možda pomislite da je uloženo puno truda, a niste nagrađeni niti jednim vidljivim korakom naprijed. Tada se sjetite da se niti do jednog dragocjenog znanja ne dolazi lako. Sjajni novčić u rukama sjajan je zato što je u njega uložen neizmjeran trud, a time svi postajemo svjesni koliko zapravo vrijedi! Krenite što prije, naše more zahtijeva puno upornosti i hrabrosti, ali vi to već imate, jer prijavili ste se za ovu glasovnu avanturu! Prijavite se i na besplatnu probu za Kokolingo i pogledajte kako vam se sviđa naša karta s blagom!

lijevo Prethodni članak
Sljedeći članak desno
vrh