KOKOLINGO EDUKATIVNI KUTAK

KAKO PRONAĆI VREMENA ZA VJEŽBANJE S DJECOM

Logopedske vježbe ne odrađuju se samo jednom ili dvaput tjedno u logopedskom kabinetu. Rad roditelja ili skrbnika s djecom kod kuće i redovito vježbanje zadataka koji su im zadani ključan su element uspjeha i napretka u ispravljanju izgovora glasova. Međutim, kućni su nam rasporedi i bez vježbi često pretrpani obavezama i mnogima se uklapanje još jedne aktivnosti čini kao nemoguća misija. To je još naglašenije u vrijeme rada i škole od kuće. Kada se sljedeći put razljutite pri pogledu na reklamu za neograničeni internetski promet gdje mama veselo tipka lijevom rukom, a drži malu bebu desnom, djeca s osmijehom rješavaju školske zadatke na svojim tabletima bez ikakve svađe, a tata im lijevom rukom pomaže, desnom rukom pokazuje tablicu na online sastanku i vježba stojeći na jednoj nozi, uzmite malu pauzu. Napravite lijepu veliku šalicu kave i stavite neke stvari na papir.

Roditelj vjezba s djecom

UREDNA KUĆA

Neobično, ali svaki dobar savjet za planiranje poslovnih i kućanskih obaveza počinje čišćenjem. Ako malo razmislimo, neobično baš i nije, jer kada je oko nas sve uredno, lakše ćemo se koncentrirati i imat ćemo osjećaj bolje kontrole nad situacijom. Zato se svoj životni i radni prostor isplati dobro očistiti, ukloniti sve suvišno i učiniti ga takvim da bude što „prozračniji“ i jednostavniji za održavanje. Ne smijemo zaboraviti ni učiti djecu održavanju reda i pospremanju svojih stvari, kao i sudjelovanju u zajedničkim obavezama u održavanju reda u kući.

PLANIRANJE I PRIORITETI

Često mislimo da ionako dobro znamo što treba napraviti i da nije potrebno posebno isplanirati jedan običan dan. Međutim, kada stvari stavimo na papir i počnemo razmišljati što je zaista važno, a što bismo samo htjeli napraviti, a možda i nije tako važno, plan će se sigurno značajno promijeniti. Kada prihvatimo neku obavezu, to često znači da za neku drugu nećemo imati vremena. Zato u glavi moramo jasno posložiti koje su naše vrijednosti i što nam je u životu važno. Prekrižimo ono što nije važno i probajmo na kraju svakog tjedna napraviti plan za sljedeći. Ili, ako tako više volite, početi novi tjedan njegovim planiranjem. Na čistom listu papira ili u digitalnom alatu, svejedno.

Roditeljevo planiranje vremena

POPISI I KALENDARI

Popisi obaveza jako su korisni, ali nije dovoljno nešto samo pretvoriti u natuknicu na spisku. Svaku stvar treba uklopiti u tjedni (mjesečni) kalendar. Budite realistični kada brojite koliko je sati u danu ili dana u tjednu. Pročitajte svoje natuknice za sutra. Budite pošteni i ponovno razmislite koliko za svaku obavezu zaista treba vremena. Sada, kada ste ih zbrojili, je li ispalo da ovaj ponedjeljak zapravo ima 35 sati? Ili da ima baš 24 sata, ali ste zaboravili ubaciti spavanje?

RUTINA

Svi vole pričati kako je rutina dosadna i kako je najgora stvar koja vam se može dogoditi da upadnete u kolotečinu. Međutim, kada imamo uhodanu rutinu, sve se obavlja brže. Kada već znate raspored važnijih stvari koje treba obaviti, nećete imati osjećaj da izmiču kontroli. Zato i djecu treba naučiti da za neke stvari postoji određeni raspored i određeno vrijeme. Vrijeme za spavanje, vrijeme za školu, vrijeme za igranje.

DELEGIRANJE OBAVEZA

Sigurno ima puno poslova koje umjesto vas mogu obaviti drugi. Svakome je od nas najlakše zamisliti kako ćemo sami nešto odraditi da ispadne onako kako želimo, ali ponekad je obaveza jednostavno previše. Važno je naučiti delegirati poslove, podijeliti teret i odgovornosti. To se odnosi i na djecu. Neka unaprijed znaju što tko treba obaviti. U početku će možda često zapitkivati i radit ćete zajedno, ali kasnije će nastaviti sami. Dopustite im da vam se dokažu svojom odgovornošću i sposobnošću.

Roditelj vjezba s djecom

VRIJEME ZA SEBE

Ovu natuknicu često preskočimo, a kažu nam da je jako važna. Važno je odvojiti koji trenutak za sebe, sabrati misli, uzeti malu pauzu. Ne treba to biti puno. Jutarnje osobe možda će se probuditi pola sata prije drugih i sjesti uz šalicu kave. Netko drugi možda će provesti malu popodnevnu pauzu u dvorištu ili otići u kratku večernju šetnju. Napuniti kadu pjenom ili umočiti noge u lavor u skučenoj kupaonici i zadovoljno meditirati.

Roditelj vjezba s djecom

Na kraju donosimo i popis malih zamki u koje često upadamo, a za koje nismo ni svjesni koliko nam vremena oduzmu:

  • Multitasking se često može pretvoriti u započinjanje i nezavršavanje više stvari odjednom. Dobro procijenite koliko ruku imate i na koliko se stvari odjednom realno može podijeliti pažnja.
  • Kada radite za računalom ili mobitelom, izbjegavajte samo „baciti oko“, kliknuti na brzinu, skočiti na sekundu do nekog zanimljivog oglasa, stranice, gif-a. Ta će vam navika poremetiti koncentraciju i oduljiti posao
  • Često trošimo vrijeme na stvari koje nam ne trebaju, ne vesele nas i nisu nam važne, poput pregledavanja web trgovina kada ništa ne trebamo kupiti, volontiranja za koje nismo imali vremena, dugih tračeva u kojima ne želimo sudjelovati, kompliciranih recepata na koje će djeca opet reći „bljak“. Možda je vrijeme da se neke stvari prekriže.
  • Na kraju dana, kada nam je dosta svega, volimo se opuštati uz ekran pa to često potraje i do sitnih sati. Možda se i uspijemo opustiti, ali krajnji je rezultat da ćemo sutra jednostavno biti preumorni.
  • U jednome danu može biti puno praznoga hoda, bilo da vam je nametnut, bilo da ste ga sami stvorili ne mogavši se odlučiti što ćete prije obaviti. Iskoristite onaj koji ne možete izbjeći (poput čekanja u čekaonici) na sitne obaveze poput pregledavanja e-mailova, a onaj koji ste sami stvorili ubuduće izbjegnite dobrim planiranjem.
lijevo Prethodni članak
Sljedeći članak desno
vrh