KOKOLINGO EDUKATIVNI KUTAK

KOKOLINGO - MOBILNA VERZIJA

Luka Bracanovic

Ovoga tjedna donosimo vam razgovor s Lukom Bracanovićem, tehničkim direktorom naše tvrtke E-Glas, koja se može pohvaliti s već 12 godina rada na polju asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije. S nama je podijelio novosti o prilagodbi logopedske aplikacije Kokolingo za mobitele, kao i o najnovijim izmjenama aplikacije kako bi iskustvo korisnika bilo još bolje. Poslušajte iz prve ruke koje vam novosti donosimo i kako izgleda rad u pozadini šarene aplikacije, kao i kako je tekao njezin razvojni put, od prve ideje do današnje verzije za korisnike.

KAKO RAZVIJAMO KOKOLINGO?

Inspiracije i ideje dobivamo prvenstveno slušajući korisnike. U E-glasu pridajemo tome dodatan značaj. Ipak, za razliku od drugih tvrtki, softver razvijamo s ciljem pomaganja ljudima. U nastavku navodim ključne novitete koji su proizašli iz razgovora s našim korisnicima.

NOVOSTI - POBOLJŠANJA

Poslušaj ponovno

Jako bitan segment logopedskih vježbi jest ponavljanje iste vježbe više puta, sve dok dijete ne ponovi ispravno. Novim dizajnom sučelje smo nastojali učiniti intuitivnijim za korisnike; olakšati roditelju i djetetu ponavljanje s ciljem što boljeg učenja.

Poslusaj ponovo Nova karta

Novi dizajn značajno pojednostavljuje “navigaciju”, naglasili smo korake koji sugeriraju redoslijed aktivnosti korisnicima. Aktivnosti na karti poslagane su od težih prema lakšima, tako da korisnici svaki dan mogu krenuti s laganim “zagrijavanjem” prema težim vježbama.

Nova Kokolingo karta Srećkov edukativni kutak

Kokolingo uz zabavne vježbe ima velik broj edukativnih video materijala koje smo pomaknuli u poseban edukativni kutak radi lakšeg pristupanja vježbama i istraživanju. U svakom trenutku Srećko stoji na raspolaganju u navigacijskoj traci sa svojim korisnim savjetima.

Srećkov edukativni kutak Jednostavnija pretplata

Za nas koji razvijamo Kokolingo iznimno je bitan segment zadovoljstva korisnika aplikacijom i mogućnost odabira prikladnog paketa pretplate. Upravo kada korisnik postane pretplatnik dobivamo potvrdu da je zadovoljan i to nas gura u daljnji razvoj. Pojednostavili smo odabir pretplate u par jednostavnih koraka i dodali završni pregled. Podržavamo plaćanje karticom i putem banke.

Jednostavnija pretplata Mobilna verzija

Najznačajnija promjena je prilagodba aplikacije mobitelima. Prateći aktivnosti i želje naših korisnika, usmjereni smo prema mobilnoj verziji aplikacije. Gotovo 70% naših korisnika Kokolingo koristi putem mobilnih uređaja, zbog čega smo velik dio energije uložili u definiranje mobilnog iskustva. Svaka stranica pomno je razrađena. Sučelje na mobitelima je pojednostavljeno i orijentirano za vertikalan (portrait) način rada kako bi vježbanje bilo lakše.

Mobilna verzija

PROCES RAZVOJA APLIKACIJE

Nakon inicijalne verzije Kokolinga pred devet mjeseci, iterativno u ciklusima od dva tjedna do mjesec dana objavljujemo nove verzije. Prva verzija je temelj i rezultat je suradnje razvojnog tima, dizajnera i fokus grupe logopeda. Od skice na papiru do “žive” aplikacije prošlo je nešto više od šest mjeseci.

Razvojni proces danas fokusiran je na iteracije koje obuhvaćaju nekoliko koraka:

 1. IDEJA

  Najčešće proizlazi iz komentara korisnika i njihovih navika

 2. RAZRADA IDEJE

  Razgovor razvojnog tima, dizajnera i menadžera. U ovom koraku vode se žustre bitke kojim smjerom krenuti i koju ideju odabrati prvu :)

 3. DIZAJN

  Nakon što se prašina slegne, dizajner razrađuje, “crta”, kako ideja treba izgledati. U određenim slučajevima rade se vizualni prototipi radi validacije.

 4. RAZVOJ

  Oživljavamo ideju s “papira” u interaktivnu aplikaciju. Tim programera zajedno programira potrebne komponente sustava.

 5. TESTIRANJE

  U ovom koraku provjeravamo je li aplikacija interaktivna na ispravan način, odgovara li dizajnu i prethodno dogovorenim zahtjevima.

 6. FEEDBACK

  Ponovno osluškujemo komentare korisnika i započinjemo isti proces ispočetka, jer aplikacija nikad nije gotova.

Možete primijetiti da zapravo vrlo često razgovaramo s korisnicima, čije nam je mišljenje jako bitno. Svaki je komentar dobrodošao.

A kako ste vi zadovoljni Kokolingom? :)

Svoje dojmove možete podijeliti s nama u našoj online anketi.

lijevo Prethodni članak
Sljedeći članak desno
vrh