KOKOLINGO EDUKATIVNI KUTAK

IZGOVOR I TERAPIJA GLASOVA K I G

KAKO SE PRAVILNO IZGOVARAJU GLASOVI K I G?

Glasovi K i G spadaju u istu podskupinu glasova jer se izgovaraju podizanjem stražnjeg dijela jezika (stražnjonepčani ili velarni glasovi).

U izgovoru glasova K i G vršak jezika je spušten, a stražnji dio leđa jezika stvara pregradu s tvrdim nepcem. Glasovi K i G se razlikuju samo po vibraciji glasnica, odnosno glas G je zvučan, a K bezvučan. Položite dlan na svoje grlo prilikom izgovaranja K i G pa ćete uočiti kako „grlo miruje“ pri izgovoru K, a „bruji“ pri izgovoru glasa G.

Glasovi K i G

TEŠKOĆE IZGOVARANJA GLASOVA K i G

Poremećaji izgovora ovih glasova nazivaju se kapacizam i gamacizam i relativno su rijetki. Pogrešno izgovaranje navedenih glasova tolerira se do otprilike 3. godine života. Najčešće djeca glas K mijenjaju glasom T, a glas G glasom D.

ISPRAVLJANJE GLASOVA K I G NA LOGOPEDSKIM TERAPIJAMA

Za ispravljanje navedenih glasova, u pravilu, potrebno je kraće vrijeme nego za ispravak drugih glasova (oko 8 logopedskih terapija). Jednom kada dijete uspješno ostvari kontakt leđa jezika s nepcem, obično ga prilično brzo automatizira u svakodnevnom govoru. No, kako se radi o izgovoru glasova u stražnjem dijelu usta, ponekad je djetetu teško vizualno predočiti i objasniti položaj izgovornih organa.

Tijekom pripremnog razdoblja uvježbavamo dijete da jezikom napravi oblik „planine“. Tu nam može pomoći gusar Srećko i njegova artikulacijska gimnastika, u kojoj se kroz niz predvježbica dijete postupno podučava da jezik oblikuje u navedeni položaj.

Logoped i dijete vjezbaju izgovor glasova K i G

Ako glas K nije dobiven oponašanjem pred ogledalom, primjenjuje se mehanička metoda formiranja glasa K od glasa T pomoću sonde ili špatule. Od djeteta se traži da izgovara slogove „ta-ta-ta“ te mu se nakon toga prednji dio jezika pritisne dolje i malo unazad. Tada se od T postupno formira K. Dijete se može podučiti i da vlastitim prstićem pridržava vrh jezika dolje. Kasnije se pokušava proizvesti K bez mehaničkog pritiska.

K i G se u pravilu ispravljaju paralelno, s obzirom na to da se razlikuju samo po elementu zvučnosti.

METODE KOJE MOGU POMOĆI

Kao što je prije navedeno, može biti teško djetetu objasniti što jezikom treba činiti, s obzirom na to da se jezik u tom položaju ne vidi dobro. Lakše je, primjerice, objasniti kako se izgovara glas L, jer se izgovara u prednjem dijelu usta i položaj jezika je jasno vidljiv u ogledalu.

Sa svakim djetetom naposlijetku „upali“ jedan od navedenih trikova:

  1. Sjesti s djetetom pred ogledalom i jako otvorenih usta pokušati izgovarati riječi koje počinju na K (kava, koka, Kiki)
  2. Djetetu lizalicom pridržavati vrh jezika dok ponavlja riječi koje počinju glasovima K i G
  3. Izvoditi vježbe u ležećem položaju kako bi gravitacija pomogla u podizanju stražnjeg jezika prema tvrdom nepcu
  4. Oponašati zvuk kašljanja, može i sa zabačenom glavom unazad
  5. Oponašati zvuk režanja dinosaura („grrr“ – s engleskim R)
  6. Grgljati tekućinu, jer kako bi zadržalo tekućinu u ustima, dijete će morati podizati stražnji dio jezika

Kada dijete uspješno proizvede glasove izolirano, krećemo ih odmah izgovarati u riječima, a potom u kraćim rečenicama te u dužim tekstovima, u čemu nam može pomoći vesela papigica Koko u digitalnoj logopedskoj vježbenici Kokolingo.

Kokolingo

Autor: Ema Tadić, mag. logoped.

Literatura:

lijevo Prethodni članak
Sljedeći članak desno
vrh